Tips

Bekijk de tips om beter te leren tekenen. Wil je nog meer tips krijgen over tekenen? Misschien is de tekencursus iets voor jou!

Tip 1 Schetsen

Schetsen doe je met een gewoon potlood. Je houdt het potlood losjes vast en zet de eerste lijnen op papier. Tijdens het schetsen bepaal je de grootte van je tekening. En wat de verhouding is en plaats van de dingen die je wil tekenen.

Tip 2 Natekenen

Kies een duidelijke afbeelding als voorbeeld om na te tekenen. Als je iets gaat natekenen is het belangrijk om goed te kijken naar het voorbeeld. Welke kleuren worden gebruikt? Waar komt het licht vandaan? Is er schaduw te zien? Wil je alles precies gaan natekenen zoals het voorbeeld?

Tip 3 Teken leuke dingen

Tekenen wordt nog leuker als je iets tekent wat jij echt leuk vindt.

Tip 4 Potloden kopen

Koop verschillende soorten potloden. Als beginner zou je kunnen starten met deze potloden: HB, 2B, 4B, 2H en 4H. HB is een standaard potlood, 2B en 4B zijn zachte potloden waar je donkere tinten kunt maken. Terwijl 2H en 4H harde potloden zijn en beter geschikt voor beeldend tekenen.

Tip 5 Tekening draaien

Je hebt een goede afbeelding gevonden en bent al begonnen met schetsen. Je hebt het idee dat er iets niet helemaal goed staat, maar weet niet precies wat. Een trucje dat je kunt toepassen is om je tekening te draaien of onderste boven te bekijken. Vaak valt je dan op wat er niet goed zit in je tekening zodat je het kunt aanpassen.

Tip 6 Oefenen

Je wil graag een bloem of dier kunnen tekenen. Ga gewoon beginnen met schetsen en je tekening verder verfijnen. Hoe vaker je tekent, hoe beter het gaat. Veel oefenen heeft echt effect. Bewaar al je tekeningen, zodat je kunt zien dat je tekenkunst beter wordt.